Nová optická sieť bude vo Vranove nad Topľou umiestnená pod povrchom zeme

10.02.2011 Celý región

Vranov nad Topľou 10. februára (TASR) - Košická spoločnosť ANTIK Telecom sa chystá v jarných mesiacoch tohto roka dobudovať novú optickú sieť vo Vranove nad Topľou.
Prostredníctvom nej chce ponúkať na území mesta telefonické služby, internet a digitálnu televíziu. Nová optika nebude vedená po stĺpoch verejného osvetlenia, ale po realizácii výkopových prác ju umiestni investor pod povrchom zeme.
ANTIK Telecom podľa zástupcu spoločnosti Petra Blaasa zatiaľ poskytuje svoje služby pre niektoré domácnosti vo Vranove nad Topľou cez zrekonštruované rozvody verejného rozhlasu, ktorý zmodernizovala spoločnosť z Košíc pre mesto v priebehu minulého roka. Sieť je vedená vzduchom po stĺpoch verejného osvetlenia.
Košický investor chce v blízkej budúcnosti pokryť jednotlivé mestské lokality optickým vedením umiestneným do zeme. "Ďalšie ťahanie káblov po stĺpoch nebude pokračovať a všetky existujúce káble budú slúžiť iba pre účely mestského rozhlasu, " uvádza vo svojom písomnom stanovisku.
Voči telekomunikačnej stavbe ANTIKu Telecom vedenej vzduchom prostredníctvom káblov umiestnených na stĺpoch verejného osvetlenia namietala ešte vlani vranovská spoločnosť TELECOM CORP. Jej generálny riaditeľ Pavol Lulajka pre TASR povedal, že takéto dielo si vyžadovalo územné rozhodnutie stavebného úradu a že košická spoločnosť ním vtedy nedisponovala. Podľa Lulajkových slov však po sťažnostiach TELECOMu CORP požiadala ešte v minulom roku vranovský stavebný úrad o vydanie územného rozhodnutia na pokládku káblov do zeme, čo jej mesto odobrilo. Telekomunikačná spoločnosť z Vranova sa voči tomuto rozhodnutiu odvolala a vec sa dostala na Krajský stavebný úrad, ktorý následne potvrdil stanovisko mestského stavebného úradu.
"V rámci tohto konania sme podali námietku, a to zákonným spôsobom, že projektová dokumentácia ANTIKU je nedostačujúca, nakoľko nerieši napájanie elektrických zariadení, súbeh káblov s exitujúcimi vedeniami iných prevádzkovateľov telekomunikačných sietí a podobne. Krajsky stavebný úrad v Prešove následne našu námietku zamietol, že to nie je potrebné, " vysvetlil Lulajka.
Košická firma tvrdí, že sa týmto konaním oddialila realizácia ich projektu. V súvislosti so zdržaním eviduje škodu vo výške viac ako 45.000 eur, ktorú chce požadovať od spoločnosti TELECOM CORP.
Podľa vyjadrení stavebného úradu vo Vranove nad Topľou je verejná telekomunikačná sieť podľa príslušnej legislatívy inžinierskou stavbou, o umiestnení ktorej je potrebné rozhodnúť v územnom konaní.
"Ak by spoločnosť ANTIK vykonala iba výmenu jestvujúceho kábla na stĺpoch verejného osvetlenia, to znamená, že jestvujúci kábel, ktorý slúži pre mestský rozhlas, by nahradila iným káblom, napríklad viacžilovým a nedochádzalo by k rozšíreniu siete na bytové domy, potom by tieto práce nevyžadovali územné rozhodnutie. Telekomunikačný kábel spoločnosti ANTIK bol pridaný, prislučkovaný k jestvujúcemu vedeniu mestského rozhlasu a vzhľadom na to, že došlo k rozšíreniu siete už len telekomunikačnej na bytové domy, tak na toto bolo potrebné územné rozhodnutie, " priblížila prednostka Mestského úradu vo Vranove Eva Pčolinská.
Vranovský stavebný úrad teda vyzval košickú spoločnosť v decembri 2010, aby do 31. januára tohto roka predložila doklady, ktorými by sa preukázalo, že dodatočné povolenie rozostavanej telekomunikačnej stavby nie je v rozpore s verejnými záujmami chránenými stavebným zákonom, najmä s cieľmi a zámermi územného plánovania a osobitnými predpismi.
Pred uplynutím stanovenej lehoty ANTIK Telecom požiadal o jej predlženie na dodanie požadovaných dokladov. Listom z 3. februára mesto súhlasilo s náhradným termínom pre doručenie písomností. Spoločnosť ich musí dodať do 30 dní od dátumu, kedy jej bude oznam o predĺžení lehoty doručený.
 

Vyberte región